25 Ekim 2011 Salı

İşlem Numarası 4

      - BİLGİSAYAR KASALARI -                                      

  Bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı ve parçaları bir arada tutan metal ve/veya plastik bir kutudur. Önceleri Desktop ve slim kasa adı verilen yatık kasalar kullanılırken son yıllarda Mini Tower diye adlandırılan dik tip kasalar kullanılmaktadır. Ancak IBM, HP ve Compag gibi firmalar daha çok desktop tipi kasaları tercih ediyorlar. Server(sunucu) veya ana bilgisayar olarak kullanılmak üzere tasarlanan bilgisayarlarda genişleme olanakları fazla olan kasalar kullanılmaktadır. 
                   KASA ÇEŞİTLERİ :

Bilgisayar kasaları, içerisinde bilgisayarımızın anakartı, işlemcisi, ram bellekleri ve diğer kartlarının dış etkilerden korumak ve bu parçaları bir arada tutmak için kullanılan birimdir.


1. Slim Line (İnce Kasa) : 286 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. İnce olması iyi ama yeterli genişleme imkanı yok ve iç havalandırma açısından uygun değil.


2. Desktop (kalın kasa)  : 386 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. Geniş hava dolaşımı iyi ama çok yüksek, monitör üzerine konulunca ergonomik olmuyor.


3. ATX Kasa  : Pentium II’lerle birlikte çıktı. Bu kasalarda güç kaynağı teknolojisi farklıdır.




a.KASA ÇEŞİTLERİ

Bilgisayar kasaları, içerisinde bilgisayarımızın anakartı, işlemcisi, ram bellekleri ve diğer kartlarının dış etkilerden korumak ve bu parçaları bir arada tutmak için kullanılan birimdir. Kasa, metal aksam ve 220 Volt şebeke gerilimini sistemin çalışabilmesi için gerekli olan 5 Volt ve 12 Volt doğru gerilim değerine dönüştüren güç kaynağı bölümünden oluşmaktadır. Mikroişlemci ve diğer donanım birimleriyle paralel olarak kasa çeşitlerinde de gelişmeler olmuştur.
1. Slim Line (İnce Kasa) : 286 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. İnce olması iyi ama yeterli genişleme imkanı yok ve iç havalandırma açısından uygun değil.


2. Desktop (kalın kasa)  :  386 bilgisayarlar ile çıktı monitör üzerine konur. Geniş hava dolaşımı iyi ama çok yüksek, moniör üzerine konulunca ergonomik olmuyor.

3.- mini tower (küçük kasa)             486 ve pentium serilerinde çıktı kasa
- midi tower (orta boy kasa) monitörün yanında veya masanın
- Big tower (büyük boy kasa)           altında dik durur.

   
4. ATX Kasa  : Pentium II’lerle birlikte çıktı. Bu kasalarda güç kaynağı teknolojisi farklıdır.

* Eski kasalarda şekildeki gibi güç kaynağına enerji, bir anahtar yardımıyla verilir yada kesilir (tıpkı bir lambayı yakıp söndürür gibi)
* ATX kasalarda ise güç kaynağı şebekeye sürekli olarak bağlıdır yani güç kaynağı sürekli olarak çalışmaktadır. Ancak burada iki durumda çalışma söz konusudur. 1- aktif durum yani sistemin çalıştırılması için gerekli gerilimlerin dönüştürüldüğü durum. 2 pasif durum yani sistemin çalışması için gerekli gerilim oluşturulmaz güç kaynağı sadece içerisinde bulunan elektronik anahtarı ateşlemeye yetecek kadar bir gerilim üretir.

Bilgisayar Kasası Alırken Dikkat Edilecek Hususlar       :

1- Güç kaynağının gücü mümkün olduğunca yüksek seçilmelidir.
            180 Watt         200 Watt         250 Watt         300 Watt         350 Watt

2- Kasanın ön yüzeyi estetik açıdan plastik olabilir ancak diğer kısımları metal olmalıdır.
3- Kasa dengeli olmalı sağa sola sallanmamalı.
4- Kasanın içerisi yeteri kadar geniş olmalı, genişleme yuvası bulunmalı, yeteri kadar hava giriş delikleri olmalı. Bu rahat bir çalışma ve içinde hava sirkülasyonunun iyi olması bakımından önemlidir.

Cold Boot (Soğuk Açma) :      Sistemi power butonu ile kapatıp tekrar açma.
Hoot Boot (Sıcak Açma)  :  Sistemi Reset ya da Ctrl+Alt+Delete tuş kombinasyonu ile kapatıp tekrar açma (resetleme)
       
               b. GÜÇ KAYNAKLARI

Kesintisiz güç kaynakları genel olarak beş bölüme ayrılırlar:
  1. Şarj Ünitesi: Akülerin şarj edilmesini ve inverter için DC gücü üretir.
  2. Inverter Ünitesi: Akülerin ve şarj ünitesinin sağladığı DC gerilimi 220 V AC'ye çevirir.
  3. Aküler: Enerji kesildiğinde inverter'in ihtiyaç duyduğu DC gerilimi üretir. Tam bakımsız kuru tip aküler kullanılır.
  4. Static By-Pass: Aşırı yük ya da herhangi bir arıza anında bağlı olduğu yükü kesintiye uğratmadan şebekeye aktarılmasını sağlar.
  5. RS-232 / USB haberleşme birimi: Kesintisiz güç kaynağıyla ilgili bilgilerin bilgisayar ekranında izlenmesine yarar.

Türleri 

Kesintisiz güç kaynakları yapı olarak üç türe ayrılabilir:
  1. Off-Line UPS: Şebeke gerilimi belli toleranslar halindeyse yükü doğrudan şebekeye bağlayan, şebeke gerilimi toleranslar dışına çıktığı zaman kesintisiz güç kaynağı konumuna geçen ve kısa süreli besleme yapabilen türdür.
  2. Line-Interactive UPS: Şebeke gerilimi varsa şebekeyi ayarlayarak yüke veren, şebeke kesildiğinde kesintisiz güç kaynağı konumuna geçen ve kısa süreli besleme yapabilen türdür.
  3. Online UPS: Yükleri sürekli olarak kesintisiz güç kaynağından besleyen, şebeke gerilimi varsa şebekeden akülerini şarj eden türdür.

Off-Line UPS [değiştir]





Kesintisiz güç kaynağı (ön)




Kesintisiz güç kaynağı (arka)
Şebeke elektriği varken giriş yükleri şebekeden beslenir ve aküler şarj edilir. Off-Line UPS'lerin kullanım amaçları elektrik kesintisinde çalışabilmek değil, kesinti durumunda bilgisayarı kontrollü olarak kapatma ihtiyacıdır. Basit yapılı ve ucuz olmaları tercih edilmelerine sebep olur. Sık sık elektrik kesintisi ve gerilim dalgalanmaları olan yerlerde yeterince verimli çalışamazlar. Gerilim regülasyonu özelliği bulunmadığından dolayı günümüz şartlarına uygun bir ürün değildir. Dolayısıyla tavsiye edilmezler.

Line-Interactive UPS [değiştir]

Line-Interactive UPS modelleri şebeke gerilimi varsa ve belli sınırlar içindeyse bu gerilimi ayarlayarak çıkışına verir. Şebeke konumunda aynı zamanda akülerini de şarj eder. Şebeke konumundayken gerilimin belirlenen sınırların dışında gelmesi durumunda girişteki enerjiyi ayarlayarak çıkışına verirler.Ayrıca Standby UPS'den farklı olarak voltajı ototransformatörü sayesinde sürekli regüle eder.

                          2.KASAYA ANAKART MONTAJI NASIL YAPILIR?


Bilgisayarın en önemli parçası olan anakartlar, genelde kasa içerisine yatık şekilde monte edilir. Anakartların üzerinde kasa içerisine monte edilmek üzere anakartın marka, model ve yapısına göre 4 - 12 arası vida slotu bulunur. Öncelikle anakart yapısından bahsedelim.
  • XT Anakartlar : İlk kişisel bilgisayarlarda kullanılan anakart türüdür.
  • AT Anakartlar : ATX anakartlara benzer fakat sadece 5 ve 12 V girişleri vardır.
  • ATX Anakartlar : Günümüzde kullanılan anakart modelidir. ATX anakartların; MicroATX, FlexATX, BTX gibi biçimleri de vardır.
Biz standart sistemlerde genellikle ATX anakartları kullanıyoruz. ATX anakartların üzerinde montaj sırasında kullanmamız gereken iki adet güç girişi, işlemci ve ram girişi ile gerektiğinde kullanılacak PCI, AGP, PCI-Ex, SATA, IDE gibi değişik arabirimler vardır. Biz öncelikle anakartımızın montajına başlayalım.
Önce anakartımıza işlemcimizi monte etmeliyiz; işlemciyi monte etmeden anakartı kasaya yerleştirmemiz daha sonra işlemci montajını zorlayacaktır. Tüm anakartlarda durum aynıdır, önce işlemci yuvaya yerleştirilir, işlemcinin üzerine soğutmayı iletmesi amacıyla iletken macun sürülür, daha sonra fan bacakları sıkıştırılır. Fan bacaklarını sıkıştırırken sık yapılan hatalardan bazıları; bacakların aşırı zorlanması ve kırılması, bacakların tam oturmaması nedeniyle soğutmanın gerçekleşmemesi, LGA (775Pin) işlemcilerde bulunan 4 videnın önce açık konuma getirilmeden direk bastırılması ve bacakların oturmaması ve soğutucu macun kullanımındaki yanlışlardır. LGA fanlarda 4 tane vida bulunur, bu vidalar önce açık konuma getirilir ve anakart üzerine oturtulduktan sonra teker teker çıtçıtları yerlerştirilir. Bu işlem sırasında eğer vidalar zaten oturmuş durumda ise önce vidaları kapatıp yukarı çekmek vasıtasıyla anakarta girecek çekilde vidaları hazır hale getirmeli ve tekrardan açık hale getirmeliyiz. Daha sonra bu fanı çıkarmak için tek tek vidalar kapatılıp çekilecektir.
İşlemci montajını anlattık, RAM montajı buna göre çok daha basittir. RAM slotlarına bakın ve elinizdeki RAM a bakın, slota girecek şekilde RAM' i slota oturtun. Slotlardan hangisini kullanacağınız genelde önemli değildir ama siz işlemciye yakın olan slotu kullanmaya özen gösterin. Bu iki parçanın montajından sonra anakartımızı kasaya oturtacağız.
Önce kasamızda anakartın vidalarını oturtacağımız yuva vidaların yerlerini tespit edip kasa içerisindeki deliklere takıyoruz, bunu yaparken anakartın üzerindeki deliklere göre gitmemiz gerek; fazladan atılan bir vida anakartın altında kalırsa anakartı yakabiliriz. Yuva vidaları taktıktan sonra anakartı bu vidaların üzerine oturtabiliriz ve ardından vidaları sıkabiliriz, doğru vida kalınlığını seçmeye dikkat edin, ince veya kalın vida kullanırsanız hem kasanıza hem de vidayı sökmek için uğraşacağınız için anakartınıza zarar verebilirsiniz.
Anakartı oturttuk, vidalarını sıktık geriye bağlantıları yapmak kaldı. Yeni tip anakartlarda (P4 ve üzeri) 24 pinli bir güç girişi ve 4 pinli ayrı bir güç girişi vardır. Anakartın üzerine bu girişleri takıyoruz. Eğer kasamızın ön panelindeki ses ve USB girişlerinden faydalanmak istiyorsak ön taraftan gelen USB ve Audio kablolarını da anakart üzerinde doğru girişlere takmamız gerek. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz veya anakarta ait bir kullanım klavuzunuz yoksa bu işlemleri pek tavsiye etmem; yanlış işlem yapmanız halinde anakartınıza zarar verebilirsiniz. Kasadan gelen USB giriş ve audio giriş kabloları bütünleşik ise bunları yerlerine takmanız daha kolay olur. Ses ve USB dışında anakartınızda ön panel giriş için de pinler vardır.
Genellikle bu pinlerin altında hangi girişin ne için olduğu yazar. Yazmıyorsa bizim için önemli olan power girişi olduğu için bunu tetikleme yöntemiyle bulacağız; güç girişlerimiz tamamsa bu pinlere ikişer ikişer dokunacağız ve çalıştığı durum bizim power girişimiz olacak.
Ön panel bağlantılarından sonra hard diskimizden, optik okuyucumuzdan ve floppy diskimizden gelen kabloları anakartın üzerindeki uygun girişlere takıyoruz. Eğer ekran kartımız varsa bunu da ekran kartımız PCI-Express 16X ise PCI-ex bandına, AGP 8X ise AGP bandına takıyoruz. Son işlem olarak tüm kabloları fanlara dokunmayacak şekilde bağlamamız faydamıza olur, bu şekilde sistemin çalışması da rahatlatılmış olur.
Anakartımızın montajını tamamladık, bundan sonra yapılacak işlem formatlama işlemidir. Tüm anakart değişimlerinde yeniden sistem kurmayı şiddetle öneriyorum. Anakartınıza ait driverları da kurduktan sonra sisteminizi kullanabilirsiniz.
   
3.Güç Kaynakları
 Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan cihazdır.Üzerinde anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 450-600 watt güçtedir.

Güç kaynağı 220 volt şehir alternatif akım şebeke gerilimini -12, -5, +3.3, +5, +12 volt gruplarına çeviren donanım birimidir. Her bir çeşit volt değerini taşıyan kablonun rengi farklıdır.
     Örneğin siyah = nötr, kırmızı = +5 V, sarı = +12 V değerlerini göstermektedir.



Güç Kablolarının Montajı
Anakart Beslemesi
Anakartlar çalışmak için güç bağlantılarına ihtiyaç duyar. Güç kaynağından çıkan en kalın kablo demeti anakarta güç sağlayan temel kanaldır. Bu kablo demetinde çeşitli gerilim düzeylerine sahip kablolar bulunur. Güncel anakartlarda 24 pinli bu güç bağlantısına bahsettiğimiz kablo demetinin sonundaki soket oturur. Eski anakartlarda bu bağlantı 20 pinli olduğu için bazı güç kaynaklarında 20 pinlik bir blok ve aynı demette yanında gelen 4 pinlik ikinci bir blok görebilirsiniz.

Güç Bağlantıları

1-) 1 adet 24 pinlik (20+4) anakart güç konnektörü bağlantısı
2-) 2 adet 6 pinlik haricî ekran kartı güç beslemesi
3-) 1 adet 4 / 8 pinlik iĢlemci güç bağlantısı (ATK)
4-) 2 adet 4 pinlik floppy (disket sürücü) güç bağlantısı
5-) 6 adet 4 pinlik molex güç kablosu
6-) 6 adet sata güç bağlantısı



Bakır Dahili Tesisat Kabloları


2*1 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*2 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*4 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*6 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*10 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*20 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*30 Bakır Dahili Tesisat Kablosu
2*50 Bakır Dahili Tesisat Kablosu

Bakır Dahili Kabloları


Thumbnail image for ~/Pictures/picture/bakir_tesisat_kab.jpg


Kalaylı kablo çeşitlerimiz;

2*1 Kalaylı Kablo
2*2 Kalaylı Kablo
2*4 Kalaylı Kablo
2*6 Kalaylı Kablo
2*10 Kalaylı Kablo
2*20 Kalaylı Kablo
2*30 Kalaylı Kablo
2*50 Kalaylı Kablo
2*100 Kalaylı Kablo 

Kalaylı Dahili Kablolar


Thumbnail image for ~/Pictures/picture/kablom.jpg




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder